Reply
cancel
Showing results for 
Search instead for 
Did you mean: 
Reply

Why is there an UpWork process using memory when all apps on PC are closed?

Highlighted
Active Member
Bill J Member Since: Apr 24, 2017
1 of 6

My PC was running very slow with a great deal of delay between mouse clicks and apps opening/closing, etc. In preparation to restart the PC, I manually closed every open application. Just out of curiosity, I launched Task Manager and see that UpWork continues to use memory despite "closing" the desktop timer and message window. Why? what is UpWork doing in the background if I have closed the apps? See screen shot.

 

 

Community Guru
Mark F Member Since: Jul 10, 2018
BEST ANSWER
2 of 6

Because it doesn't really close but instead collapses down into the hidden icons.  If you want to close it, close it, you have to click down there and click exit.

 

Capture.PNG

 

This is not really an Upwork problem but a Windows problem in that this allows you to make the app go away but still run in the background.  For example, Skype works the same way.

 

 

Active Member
Bill J Member Since: Apr 24, 2017
3 of 6

Thanks, that makes sense. Only issue I have is, I don't have an icon upon which to click and exit. I have the app pinned to the task bar and the app itself has an X to close, but as you've noted, it does not close. Right clicking in the app shows an option to Close, but it is just another version of the X. I see no option from the app itself to exit.

Active Member
Bill J Member Since: Apr 24, 2017
4 of 6

Also, just noticed, the UpWork icon does not appear in Hidden icons.

Moderator
Bojan S Moderator Member Since: Mar 9, 2018
5 of 6

Hi Bill,

 

Could you please try Troubleshooting tips shared in this help article.  If the issue persists, please report it following ''How do I report a problem?'' section of previously shared Troubleshooting guide, and our team will assist you directly.

 

Thank you.

~ Bojan
Untitled
Community Guru
Mark F Member Since: Jul 10, 2018
6 of 6
Also that number in the task manager is misleading because that is the amount of memory reserved to the application. It’s very likely that about it is using is way lower and if Windows needs it, it would take it back.
That is the best explanation I can give without being super tedious (which I would be happy to do).
TOP SOLUTION AUTHORS
TOP KUDOED MEMBERS